Het wordt hard knokken voor premier Rutte om nog een serieuze Europese post te verzekeren, waarmee Nederland invloed heeft in Europa, aldus Z24’s Jeroen de Boer.

Bij de verdeling van Europese topbanen in Brussel verliep het afgelopen weekend op hoofdlijnen zoals verwacht: de Poolse premier Donald Tusk wordt de opvolger van Herman van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad, de club van regeringsleiders van de Europese Unie.

Daarnaast kreeg de Italiaanse minister Federica Mogherini de baan van pseudo-minister van Buitenlandse Zaken, officieel de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

Zie ook het artikel: Dit is Plan A voor de verdeling van topbanen in Brussel.

Tegelijk bleek dat Nederland verder in het nauw is gedreven bij het behoud van de post die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekleed, te weten voorzitter van de eurogroep. Dat is de club van ministers van Financiën van de eurozone.

Dijsselbloem verliest steun, Rutte in vechtmodus

Afgelopen week sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar steun uit voor de Spaanse minister Luis de Guindos, als opvolger van Dijsselbloem in 2015. En tijdens de Europese top van dit weekend gaf president Herman van Rompuy van de Europese Raad aan, dat meerdere landen de Spanjaard steunen voor de baan van voorzitter van de eurogroep.

Premier Rutte zag zich hierop genoodzaakt te verklaren dat Nederland niet opgeeft en inzet op herbenoeming van Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep in 2015.

Volgens het Financieele Dagblad wil Nederland Dijsselbloem 'koste wat kost' op een toppost in Brussel. Maar alles bij elkaar lijkt Nederland toch steeds zwakker te staan, mede omdat Rutte nauwelijks steun lijkt te krijgen van een doorgaans cruciale bondgenoot: de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Een zware economische post in de nieuwe Europese Commissie is in ieder geval allerminst zeker en het scenario waarin Dijsselbloem in de Commissie de post van 'begrotingstsaar' kan krijgen, oogt fragiel.

Timmermans in het spel

Volgens bronnen die de Volkskrant aanhaalt, heeft Nederland het inmiddels over een andere boeg gegooid. Premier Rutte zou minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken inmiddels naar voren hebben geschoven als kandidaat-eurocommissaris, maar alleen als hij vice-voorzitter van de Commissie kan worden.

Als de Luxemburger Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Commissie, niet akkoord gaat met Timmermans zou Nederland minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel nog achter de hand hebben. Maar dan waarschijnlijk voor een lichtere portefeuille in de Commissie.

Met druk op Dijsselbloem om in 2015 op te stappen als voorzitter van de eurogroep en onduidelijke kansen voor Nederland in de Europese Commissie, dreigt in ieder geval substantieel verlies aan invloed in Brussel.

Lees ook

Anti-Europa in Brussel: groot maar machteloos

'Eurozone heeft politieke unie nodig om te groeien'

Cameron: benoeming Juncker is 'slechte dag voor Europa'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl